Yeşil binalar, günümüzde doğayı korumak adına yapılan en akıllı yatırımlar olarak dikkat çekiyor. Enerji tasarrufu sağlayan, yenilenebilir kaynaklara yönelen ve doğaya olan zararını minimum seviyeye indirmeyi amaçlayan bina türleri Yeşil Bina olarak adlandırılır. Bu bağlamda inşaattan işletmeye, planlama, tasarım, bakım ve yenileme gibi çevresel etkiler dikkate alınır. Kriterlere gerekli özen gösterilip, istenen standartlar sağlandığında yeşil sertifika sahibi olmak mümkündür.
Şüphesiz, yeşil binaların inşası veya mevcut binaların yeşil binalara dönüştürülmesi yalnızca çevreye değil aynı zamanda bu yapıların içinde yaşayanlara da aynı oranda fayda sağlamaktadır. Peki yeşil bina sertifikasına sahip olmak ve böyle bir bina inşa etmek/yenilemek bir inşaat şirketine ne kazandırır? İşte bazı avantajlar;
- Yeşil binalara artan ilgi ile doğru orantılı olarak şirketlerin kurumsal prestiji ve marka değerinde artış gözlemlenir.
- Dünyada bir çok şehirde kredi imkanı ve desteği sağlanır.
- İmar izni vb. teşviklere sahip olunabilir.
LEED Sertifika Sistemi
Dünyada ve Türkiye’de en geçerli yeşil bina değerlendirme sistemlerinden biri olan LEED sertifikası (Leadership in Energy and Environmental Design) 1998 yılında ABD Yeşil Bina Konseyi USGBC tarafından geliştirilmiştir. Yeşil bina kriterleri için başka sistemler kendi coğrafyalarında yürürlükte olsa da, dünya genelinde LEED sistemi kabul görmüş ve tüm yapı normları bu sistem ile uyumlu hale gelmiştir.
Sertifikaya başvurulduğunda yetki verilen kurumlar tarafından denetleme yapılır ve belli standartlar sağlandığı takdirde binalar her kriter için ayrı ayrı değerlendirmeye alınır ve puanlanır. Toplanan puanlara göre, yalın, gümüş, altın ve platin olmak üzere 4 dereceden birine layık görülür.
Yeşil Bina Sertifikası Almak İçin Etkili Olabilecek Yöntemler
- Gün ışığından maksimum derecede yararlanmak
- Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek
- Geri kazanılabilen malzemeler kullanmak
- Araziyi uygun şekilde kullanmak ve değerlendirmek
- Mümkün olduğunca az fosil yakıt tüketmek
- Aydınlatma giderleri de dahil olmak üzere ısıtma ve soğutmada tasarruf sağlamak
- Yağmur suyu toplayıp arıtarak gri su kullanımına önem vermek
- Yalıtımı en üst düzeye çıkarmak
Çevreye olan zararın en aza indirildiği göz önünde bulunduğunda bu ve benzeri yöntemler hem doğa dostu yeşil binaların yaygınlaşmasına hem de firmaların kurumsal prestijinin yükselmesine büyük ölçüde katkı sağlayacaktır.
360 Proje Pazarlama hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçin…